Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ipari katasztrófa - 2010.10.04.
  2010-10-10 00:08:18, vasárnap
 
 




Ipari katasztrófa - 2010.10.04.

Az ajkai tározók 50millió m3 szürke,30millió m3 vörös iszapot tartalmaznak! (13pH-s,erősen lúgos kémhatású).Gátszakadás történt az egyik kazetta(tároló) egyik sarkánál és 0,7-0,8 millió m3 vörös iszap kiömlött. Egy kazetta nyilvántartás szerinti vörös iszap mennyisége 300 000m3 (0,3millió m3 ),ugyanis a cég csupán 300 000m3 vörös iszap kiömlése esetére rendelkezett katasztrófavédelmi tervvel,tehát ennyit szabad lett volna tárolni egy kazettában.Vagyis a tény : megemelt gát és túltöltés... És hol a további védekezési terv az 50+30 millió m3-re,vagy annak valamilyen arányos részére? Pedig a vagyon átvételekor volt erre elkülönített pénz és felelősségvállalás.

Az ajkai tározóból 2010.október 4-én 12:30-kor ("szerencsére" nem éjszaka! ) kiömlő vörös iszap 0-1,5-2 méter magasságban hömpölygött Kolontár,Devecser,Somlóvásárhely községek házai között,majd a Torna patakba ,onnan a Marcalba,majd Győr felé haladva,a Rába és Duna vizét veszélyeztetve.

Hatalmas emberi tragédia történt : hét halott,három ember eltűnt és 150 fő feletti ,kórházi ellátást igénylő égési sérült ... ,lakás és egyéb vagyoni kár ,élővizek, halak,növények, házi állatok, pusztulása és ezekhez kapcsolódó további emberi tragédiák. Tolnay Lajos /top 100-as lista 21.helyén 23milliárd Ft-al/ 40%-os tulajdonosa és két 30-30%-os tulajdonosa van a Magyar Aluminium Zrt-nek,melynek tározójából tört ki az iszapár. 1995-ben gyorsított menetben , 1,5 hónap alatt privatizálták az egész alumíniumipari ágazatot : átfogóan "rendezték". Végül minden jogi és egyéb ügyek "tisztázását" követően 1998 januárjában /választások előtt/,Csiha Judit akkori privatizációért felelős tárca nélküli miniszter véglegesen lezárta a magánosítást azzal,hogy: "sikerült érvényre juttatni a privatizációs stratégia valamennyi prioritását".Még a Horn kormány alatt, jóval érték alatt privatizáltak.(Akkori álszent indokkal,hogy ne a külföldiek jussanak hozzá ).Aztán a Szakonyi Péter- féle top 100-as milliárdos listán mi is láthatjuk mi volt a prioritás : a magánzsebek milliárdokkal való kidagasztása./ Magyar Nemzet 2010.10.06-i szám,7. old. Vörös iszap, Torkos Matild elemző cikke./ Ez a cikk ugyan nem tartalmazza a Gyurcsány,Apró Piroska,Tolnay,Bakonyi...klánok mosonmagyaróvári/Motim/ ,balassagyarmati/Fémipari/... a Köbal-t...és az összes,16-17 alumíniumipari cég "megvásárlásait" és a szennyezett szilárd(?) hulladék régi bauxit bányába tömködését (vízforrások szennyezési veszélyét), mégis megdöbbentő ismeretanyag a harácsolásról,a korrupció különféle megnyilvánulásáról....

Az egyik 30%-os tulajdonos az a Bakonyi Zoltán/ top 100-as lista 28.helyén 16,5milliárdFt-al / (apja Bakonyi Árpád,a volt Hungalu Rt elnöke a privatizáció idején),aki cinikusan azt hazudta most ,a katasztrófát követően (7 halott ,3eltűnt és több mint 150 égési sérült,valamint vagyontárgyak ,épületek tönkremenetele után) ,hogy a vörös iszap nem veszélyes,ártalmatlan anyag /mondhatta,mert a 2004-ig veszélyesnek minősített iszapot 2004-ben nem veszélyesnek minősítette a kormány /...,hogy a kár nem milliárdokban mérhető (amit Illés Zoltán a környvédelmi államtitkár állított),hanem csak 10millió Ft-os nagyságrendű. Ugyanis eddig azt is megtehették,hogy csak 10 millió Ft kárra kötöttek biztosítást,ezért egyértelmű számukra,hogy az egész katasztrófa utáni kár is valahol csak e körüli összeg. Továbbá ebben a drámában merte cinikusan mondani,hogy csak slaggal kell lemosni az iszapot. Vagyis mindenütt "ügyeskedés", cinikusság..., megtehették, mert a tömeg nagy része eddig bizalmat szavazott nekik.

A másik 30%-os tulajdonos Petrusz Béla/top 100-as lista szintén 28.helyén 16,5milliárd Ft-al / az inotai alu kohó igazgatója volt a privatizáció idején.

Ezeket az embereket nevezte ki "véletlenül" az állami vagyonkezelő 1995 májusban vezetőknek, akik ezt a privatizációt levezényelték...maguknak. Miközben Bokros Lajos megszorító intézkedései súlytották a lakosság nagy részét , ők meggazdagodtak apáról-fiúra (Bakonyi család), mert volt példa : Apró-Gyurcsány család .

Tolnay Lajos 2002-ben azt állította,hogy a Ft erősödése miatt romlott a Mal Rt gazdálkodása és a korábbi évek 4 - 4,1milliárd Ft nyeresége csak 1,4 milliárd Ft ...

A környezetvédelmi feladatokért is sokat tettek: 1997-ben megszüntették az ÁPV Rt. környezetvédelmi igazgatóságát és szűkítették a Környezetvédelmi Minisztérium privatizációs témákbani eljárását ,hiszen a felettes közigazgatási államtitkár Szilvásy György és az Altusz elnöke Gyurcsány Ferenc már akkor is jó kapcsolatokat ápolt egymással. Így az ajkai környezetvédelmi célra önerőből 2011-ig vállaltak 3 milliárd Ft. ráfordítást,azzal a szerződésben foglal - több,mint nevetséges - kötelezettséggel,hogy a vételár 10%-át vagyis 1 (azaz egymillió) Ft -ot kell büntetésként kifizetni,ha ezt nem teljesítik.

Mostanra annyi emberség sem maradt bennük,hogy a családokat ,községeket és az egész országot súlytó tragédiát követően együttérzésüket fejezzék ki.

MJ

A PRIVACIZÁCIÓ IDE ILLŐ ADATAI:

A húsos fazék közeliek ellenőrzés nélküli,máig ködös privatizációja (???Ft - vagyon és hatalomátmentés):
1988-90 Németh Korm.Spontán privacizáció,
1990-94 Antal-Boros korm. /350 milliárd Ft/
1994-98 Horn korm. /1150 milliárd Ft/
1998-2002 Orbán korm. /360 milliárd Ft/
2002-2006 Medgyessy-Gyurcsány korm. - 2006-2010Gyurcsány korm. /1170 milliárd Ft/

...és amit most hallottam, igen érdekes: ahol bauxit van ott URÁN is van!!!


Hogy mi is történt 2010.október 4-én, ma még nem lehet pontosan tudni, de ami nagyon különös, a szerencsétlenség az önkormányzati választások másnapján következett be?!







 
 
0 komment , kategória:  Tragédiák - katasztrófák  
Címkék: szerencsétlenség, környezetvédelmi, mosonmagyaróvári, kötelezettséggel, hatalomátmentés, együttérzésüket, privatizációért, balassagyarmati, veszélyeztetve, alumíniumipari, megvásárlásait, privatizációja, meggazdagodtak, somlóvásárhely, tönkremenetele, megszüntették, nyilvántartás, privatizálták, levezényelték, milliárdokban, privatizáltak, kapcsolatokat, harácsolásról, közigazgatási, privatizációs, önkormányzati, milliárdokkal, vagyontárgyak, privatizációt, igazgatóságát, elkülönített, privacizáció, privatizáció, magánosítást, rendelkezett, büntetésként, ajkai tározók, egyik kazetta, kazetta nyilvántartás, további védekezési, 50+30 millió, vagyon átvételekor, ajkai tározóból, egész alumíniumipari, magánosítást azzal, privatizációs stratégia, külföldiek jussanak, magánzsebek milliárdokkal, cikk ugyan, szennyezett szilárd, korrupció különféle, egyik 30%-os, Tolnay Lajos, Magyar Aluminium Zrt-nek, Csiha Judit, Szakonyi Péter-, Magyar Nemzet, Torkos Matild, Apró Piroska, Bakonyi Zoltán, Bakonyi Árpád, Hungalu Rt, Illés Zoltán, Petrusz Béla, Miközben Bokros Lajos, Környezetvédelmi Minisztérium, Szilvásy György, Gyurcsány Ferenc, PRIVACIZÁCIÓ IDE ILLŐ ADATAI, Németh Korm,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Facebookon kaptam  Minden szülő a lényével nevel.  Ahogy emelkedik a rezgés...  Április 22. a Föld napja,  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Ázzal aki csak szép  S a dalok tanulsága  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alakot vált...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Búzaszentelés  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Bella István: Zsoltár  Facebookon kaptam  A hét szűk esztendő  Beney Zsuzsa - Álom  Paul David Tripp Április 25  Szép estét kedves látogatóimna...  Volt egy...  Különös!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Gondolatok az életről és szere...  Pillangó  Az embernek a társa: hiányzik.  Föld napja április 22  A keserű igazság  Ázzal aki csak szép  Az Európai Unió is foglalkozik...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Krisztinától  Rögtön puha Mézes Krémes  Maradék idő  Semmit ne higgy el  A boldogság ült a világvégén  Rögtön puha Mézes Krémes  Jó éjszakát  Különös!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Föld napja  Facebookon kaptam  Alvó cica  Volt egy...  Jó éjt  Az embernek a társa: hiányzik.  Facebookon kaptam  Muratáj  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A boldogság ült a világvégén  Facebookon kaptam  Két tekintet van  Facebookon kaptam  Alvó cica  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Facebookon kaptam  Ha így haladunk...  Fodor Ákos költő,  Szent György nap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  Egyszerűen  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  S a dalok tanulsága  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Minden szülő a lényével nevel.  Búzaszentelés  Facebookon kaptam  William Shakespeare idézet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A fák lelke  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
ajkai tározók, egyik kazetta, kazetta nyilvántartás, további védekezési, 50+30 millió, vagyon átvételekor, ajkai tározóból, egész alumíniumipari, magánosítást azzal, privatizációs stratégia, külföldiek jussanak, magánzsebek milliárdokkal, cikk ugyan, szennyezett szilárd, korrupció különféle, egyik 30%-os, volt Hungalu, privatizáció idején, vörös iszap, 2004-ig veszélyesnek, környvédelmi államtitkár, egész katasztrófa, drámában merte, tömeg nagy, másik 30%-os, embereket nevezte, állami vagyonkezelő, privatizációt levezényelték, lakosság nagy, korábbi évek, környezetvédelmi feladatokért, felettes közigazgatási, ajkai környezetvédelmi, szerződésben foglal, vételár 10%-át, egész országot, húsos fazék, önkormányzati választások, szerencsétlenség, környezetvédelmi, mosonmagyaróvári, kötelezettséggel, hatalomátmentés, együttérzésüket, privatizációért, balassagyarmati, veszélyeztetve, alumíniumipari, megvásárlásait, privatizációja, meggazdagodtak, somlóvásárhely, tönkremenetele, megszüntették, nyilvántartás, privatizálták, levezényelték, milliárdokban, privatizáltak, kapcsolatokat, harácsolásról, közigazgatási, privatizációs, önkormányzati, milliárdokkal, vagyontárgyak, privatizációt, igazgatóságát, elkülönített, privacizáció, privatizáció, magánosítást, rendelkezett, büntetésként, feladatokért, minisztérium, kidagasztása, nagyságrendű, katasztrófát, tartalmaznak, ismeretanyag, intézkedései, szerződésben, környvédelmi, vagyonkezelő, veszélyesnek, gazdálkodása, szennyezett, átvételekor, tulajdonosa, ráfordítást, tározójából, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 84 db bejegyzés
Összes: 4845 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6856
  • e Hét: 26675
  • e Hónap: 66496
  • e Év: 244371
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.